Kan jag fakturera utan företag?

Ja, du kan fakturera utan företag! Anställningsformen heter att vara egenanställd. Det innebär att du fakturerar genom ett anställningsföretag, vilket är precis det Dostep är. Att fakturera som privatperson kräver mindre tid och administration än att fakturera med eget företag. En egenanställning passar därför perfekt för dig som vill testköra din idé eller har ett annat huvudsakligt arbete vid sidan av din egna verksamhet. Registrera ett konto för att ta del av erbjudandet.


Hur beräknar Dostep min lön?

När du ska fakturera utan företag via Dostep fördelas det på det sättet att du som egenanställd får ut hela 50,5% av beloppet du fakturerar. Cirka 44% går till skatter och sociala avgifterna. Sedan tar Dostep cirka 5% för omkostnader och den administrativa tjänsten. Med hjälp av  vårt räkneexempel kan du räkna ut det ungefärliga beloppet du måste fakturera som egenanställd för att få en viss lön.

Dostep 5% Skatter & avgifter 44% Din nettolön 51%

Här nedan följer ett exempel baserat på ett fakturabelopp om 25 000 kr (ex moms).

Fakturabelopp inkl. moms 31 250 kr

Moms -6 250 kr

Fakturabelopp exkl. moms 25 000 kr

Avgift till Dostep 5% -1 297 kr

Sociala avgifter -5 667 kr

Bruttolön inkl semesterersättning 18 036 kr

Skatteavdrag -5 411 kr

Nettolön inkl semesterersättning 12 625kr


Har jag rätt till reseersättning?

Ja, du som ska fakturera som privatperson har rätt till reseersättning eftersom den är skattefri. Du har rätt till 18,50 kr mil vid resa i samband med tjänsteförrättning (arbete). Observera att du inte kan få reseersättning för resor till och från din ordinarie tjänsteställe. För att du ska få ut 100 procent av ersättningen måste du även debitera din kund motsvarande belopp.

För att registrera och få godkänd milersättning som egenanställd kräver Skatteverket att man skriver in sträcka för sträcka. Du kan alltså inte slå ihop mer än en resa tur-och-retur. För att du ska kunna få milersättning måste du ha använt din egen bil.


Kan jag fakturera utan f-skatt?

Ja, på samma sätt som du kan fakturera utan företag, kan du även fakturera utan f-skatt. När du startar ett eget företag i Sverige är du skyldig att betala f-skatt, det vill säga företagsskatt. Det finns däremot ett smart sätt att kringgå systemet och driva en egen verksamhet utan att betala f-skatt. Nämligen genom att bli egenanställd. Som egenanställd hos Dostep blir vi ditt anställningsföretag, och du fakturerar helt enkelt genom vår f-skattesedel istället för att behöva skaffa en egen. 


Har jag rätt till traktamente?

Traktamente är en ersättning som är skattefri, det vill säga att du som egenanställd alltså har rätt till att få den. Traktamenten är till för att täcka de levnadskostnader som blir förhöjda i samband med ditt arbete. Du som tänkt fakturera som privatperson har rätt till traktamenten om arbetet sker mer än 5 mil från din hemort, samt att eventuell övernattning sker på annan ort än där du bor. Skatteverket har fastställt traktamentet till 240 kr per dygn.


Kan jag göra avdrag som frilansare via Dostep?

Ja, när du ska fakturera som privatperson får du göra avdrag för ”kostnader nödvändiga för yrkets förvärvande”. Detta betyder att du har rätt att göra avdrag på de kostnader som är nödvändiga för att utföra ett uppdrag. Du måste förbruka kostnaden under fakturaperioden och den får inte ha ett långsiktigt värde. Du kan t.ex. göra avdrag för pappret du använder för utskrift, men inte för själva skrivaren. Observera att du aldrig kan göra avdrag på mer än halva fakturabeloppet.

De kostnader som varit nödvändiga för uppdraget som utförts och som den egenanställde betalat själv kan den anställde göra avdrag för i sin deklaration under ”Övriga utgifter”. Det kan till exempel gälla utgifter för verktyg, arbetsredskap, ökad mobilkostnad eller särskilda datorprogram.

Exempel: du har kommit överens med kund om att du ska få en ersättning på 10 000 kr för utfört uppdrag. Du har kostnader på 2 000 kr. Du skattar därför endast på 8 000 kr. När du skickat in godkänt kvitto betalar vi kostnaden för de 2 000 kr direkt till dig. (Kvitto är obligatoriskt för underlag till Dostep).

När du ska fakturera som privatperson genom en egenanställning kan du göra avdrag för:

Kontorsmaterial, t.ex. papper, bläckpatroner och anteckningsblock.Förbrukningsmaterial, t.ex. målarfärg, städmaterial och skruv. Resor med hyrbil och bensin. Reser du med egen bil har du istället rätt till reseersättning. Resor med tåg, buss, tunnelbana, taxi, båt, flyg eller annan kollektivtrafik. Arbetskläder som skyddsglasögon, skor med stålhätta och andra skyddskläder. Boende, t.ex. på hotell. Hyra av lokal

Som egenanställd kan du inte göra avdrag för:

Jobbtelefon Övriga kläder Mat, lunch, afterwork, fika etc. Bestående kontorsmaterial, t.ex. skrivare, skrivbord och stolar.

Hur mycket skatt betalar frilansare?

Du behöver aldrig tänka på att betala skatt och avgifter när du är egenanställd hos Dostep. Det gör vi nämligen åt dig. Dostep betalar A-skatt och arbetsgivaravgift precis som om du vore anställd hos oss. Du finner ett räkneexempel på hur vi beräknar din lön nedan. Som egenanställd kan du därför lägga all fokus och energi på att sköta verksamhet – och att fakturera förstås.


Jag gör ROT eller RUT-jobb, hur gör jag med fakturan?

När du ska fakturera utan företag via Dostep hanterar du ROT och RUT-uppdrag i  vårt fakturaverktyg. När du anger att en kund är privatperson så skriver du i beskrivningen att det är ett ROT och RUT-uppdrag. Fyll i de uppgifter som är nödvändiga och skicka in din faktura på vanligt sätt.

All administration sköts av Dostep


Har jag rätt till A-kassa om jag fakturerar som privatperson?

Ja, du som ska fakturera som privatperson via Dostep har rätt till ersättning från din A-kassa enligt Lagen om Arbetslöshetsförsäkring, förutsatt att du uppfyller villkoren.

Kan jag välja själv när jag vill ta ut min lön?

Dostep kan inte låta en intjänad lön stå inne och låta den anställde själv välja utbetalningsdag. Din lön betalas alltid ut 1-2 dagar efter din inskickade faktura är betald av uppdragsgivaren.

Vad gäller för mig som musiker?

Vissa yrkesgrupper tillåts kostnadsavdrag enligt schablon från bruttolön/ersättning. Om du exempelvis är musiker och vill fakturera utan företag, gäller att du kan göra ett kostnadsavdrag på upp till 30 procent. Detta under förutsättning att du uppträder med eget instrument och inför publik. Kostnadsavdraget erhålles direkt per faktura.

Funderar du på bli en fakturera utan företag?

Är du intresserad att veta mer om vad det innebär att fakturera utan företag och f-skatt? Tveka inte att kontakta oss. Fyll i formuläret ned så återkommer vi.