VAD ÄR FRILANS?

Frilansande är en form av arbete där man erbjuder sina tjänster som en egenanställd. Frilans ger friheten att välja projekt, arbetstider och kunder, samt möjligheten att skapa sin egen lön & inkomst. Men det innebär också ansvar för att sköta fakturering och administration som Dostep har specialiserat sig på att lösa. Frilansande kan vara utmanande men också mycket givande, det ger möjlighet att få betalt för det man är bra på och växa som frilansare utan att behöva ett eget företag.

Frilans ger också möjlighet att arbeta och jobba med flera olika projekt och få en bred erfarenhet och kompetens i din bransch. Frilans kan också vara ett bra val för människor som söker mer flexibilitet och balans mellan arbete och fritid i livet. 

Dostep hjälper dig att komma igång med din egenanställning och tar hand om din fakturering till en låg avgift & procent. 

Frilans & pengar

Frilans kan vara ett stort steg för många vilket är något vi vill sänka tröskeln till. Det är viktigt att ta & få rätt betalt för tjänsten du erbjuder dina kunder. Vi hjälper dig med bokföring, sociala avgifter och att betala ut dig den lönen som du fakturerat för. För att få lönen du vill ha behöver du alltså fakturera en summa som möjliggör det. 

Vill du ha mer hjälp om detta så kan du ta kontakt med oss så hjälper vi dig. Skapa ett konto för att börja fakturera som frilansare!

Vem kan vara frilansare?

Frilansare är kort sagt något för dem som vill fakturera utan företag, som privatperson. Att vara frilansare passar dig som vill utföra tillfälliga uppdrag åt olika uppdragsgivare men inte vill starta eget företag. Kanske vill du testa din idé och börja med att se hur många uppdrag du kan få? Eller så är du mer intresserad av dina uppdrag än att sköta det administrativa, då kan det vara ett alternativ att bli egenanställd hos Dostep. 

Exempel på olika frilansyrken

Att fakturera utan företag kan vem som helst göra, idag går det i princip att frilansa och fakturera inom alla yrken. Med den utveckling och digitalisering som skett har vi idag enorma möjligheter att fakturera till låga avgifter genom att använda oss av ett egenanställningsföretag som Dostep. Här nedan ser du några få av alla yrken som du kan frilansa och fakturera inom utan att du behöver starta eget företag.


Frilansa utan företag som konsult

Konsult

Konsulter av olika slag.


Frilansa som fotograf hos Dostep, bli egenanställd

Fotograf

Fotograf, filmare, editor.

Frilansa som personlig tränare, fakturera utan f-skatt idag

Personlig tränare

Träning, kost, hälsa och coachning.

frilansa inom byggbranschen

Hantverkare / byggare

Hantverkare och olika roller inom byggbranschen.

frilansare kan vara att fakturera utan företag

Digital kreatör

Specialister på den digitala utvecklingen

Frilansa som ljudtekniker genom Dostep. Skicka frilansfakturor tryggt och enkelt

Tekniker

Ljudteknik, bildteknik och ljusteknik

Frilansa och fakturera som musiker och bli en frilansmusiker.

Musiker

Liveartister och producenter

Att vara frilansare kan vara svårt, testa dina vingar genom att vara en frilansekonom

Ekonom

Redovisningskonsulter och ekonomer av olika slag. 

Våra kunder ger oss högt betyg

Vi erbjuder dig hjälp med administrationen så att du kan fokusera på din bransch och arbeta med det du är bäst på.

Vi erbjuder tjänster och hjälp till en låg avgift!

Jag använder frilanstjänsterna från Dostep för att hantera min administration och jag kan inte vara mer nöjd. Deras tjänster har gjort det möjligt för mig att fokusera helt och hållet på mitt arbete som frilansande utvecklare utan att behöva oroa mig för administrationen.

Teamet på Dostep är professionellt, hjälpsamt och effektivt. De hjälper till med allt från fakturering till bokföring , löner och skatter, vilket har gjort det enkelt för mig att hålla koll på min ekonomi.


Klara Persson

Förutom allt det praktiska teamet på Dostep erjbuder så uppskattar jag hur de agerat som bollplank och den kunskap de kommit med. Som frilansare är det viktigt att ta betalt för den tjänst man utför. Det är det enda sättet att få en stabil inkomst och skapa en hållbar ekonomi.

Att få betalt är inte något att skämmas för, det visar den professionellitet och kunskap som vi frilansare erbjuder. Var tydlig med dina priser från början så att du och din kund är på samma sida. Det kan vara svårt att komma igång, därför bör du ta hjälp av Dostep som ger bättre förutsättningar för oss att säkra vår inkomst.

Klas Eriksson
att vara frilansare kan vara tufft. Vi hjälper dig att fakturera utan företag

Varför ska man bli frilansare?

Att vara frilansare / egenanställd är för den som vill testa sina vingar och som har sidouppdrag till en annan sysselsättning. Många uttrycker att de vill kunna ”fakturera utan företag” eller ”fakturera utan f-skatt”. Man vill göra rätt för sig och betala skatter och arbetsgivaravgifter, men slippa det administrativa arbete som kommer med att starta och driva eget företag.

Som frilansare hos Dostep väljer man själv vilka uppdrag man vill ha, när arbetet ska utföras, och vilken ersättning man ska få. Samtidigt slipper man tänka på administration och pappersarbete och kan lägga all energi på det man tycker är roligt, själva verksamheten. Alla har möjlighet att bli frilansare och fakturera utan företag, nivån på det bestämmer du själv. 

Första fakturan snabbt! 

Frilansande är ett populärt sätt för att arbeta och jobba idag, och nu erbjuder Dostep en möjlighet att komma igång smidigt genom att att förenkla processen. Det innebär att du som frilansare kan börja arbeta och jobba och få betalt utan några startkostnader. Skapa ett konto gratis på 2 minuter. Så om du är intresserad av att frilans, se till att ta chansen och utnyttja vårt erbjudande och börja fakturera för dina timmar!

Vad innebär det att fakturera som frilansare?

Genom att bli frilansare och egenanställd via Dostep så blir vi din arbetsgivare som sköter allt det administrativa för dina uppdrag mot till en låg avgift / procent som dras av fakturabeloppet. Dostep sköter de administrativa bitarna så som fakturering, lön och skatter. 

Det är Dostep som är godkänd för F-skatt vilket gör att du inte behöver starta eget förtag. Allt du behöver göra är att hitta uppdrag och rapportera in information om din kund och arbetet i vårt fakturaverktyg. 

Fakturan skickas

Sedan fakturerar / skickar vi fakturan och tar betalt och betalar därmed ut din lön till ditt konto med en låg avgift / procent. Vi tar hand om allting runtomkring såsom deklaration och rapportering till skatteverket så att du slipper det. Fördelen med att fakturera utan företag är att du som frilansare kan använda dig av Dosteps organisationsnummer och f-skatt genom att bara skapa ett konto.

Funderar du på att bli en frilansare?

Vill du veta mer om vad det innebär att fakturera utan företag hos Dostep? Vi har samlat massor av värdefull information under  vanliga frågor & svar.

Har du några andra frågor så kontakta oss genom att fylla i uppgifterna i formuläret nedan så återkommer vi med ett kostnadsfritt samtal / mail. 


Hur frilansar man som egenanställd hos Dostep? Fakturera utan f-skatt och börja din frilansning!

Hur går egenanställning till?

Du letar reda på dina kunder och säljer in dig och det du kan erbjuda dem. Du tar emot uppdrag och måste i din kommunikation med eventuella kunder vara tydlig med att det är Dostep som är deras juridiska uppdragstagare och som är godkänd för F-skatt. Detta innebär att du först ska ansluta dig till Dostep innan du tar emot uppdrag och börjar jobba som frilansare. 

När uppdraget och jobbet är slutfört så är det du som lämnar in fakturaunderlag till Dostep så att vi kan skicka ut en faktura till kunden. Kunden betalar Dostep som bolag och vi gör avdrag för provision, utlägg för eventuella kostnader, moms, arbetsgivaravgifter och preliminärskatt och eller andra avgifter innan vi betalar ut lön och pengarna till dig.

Hur frilansar man utan företag? Vi hjälper dig att fakturera.

Kan man göra avdrag för extra kostnader när man valt att fakturera utan företag?

Vissa uppdrag man gör kommer kräva material i form av verktyg, datorprogram eller liknande. Vid inköp av material som förbrukas under ett uppdrag får Dostep dra av kostnader åt dig. Dock så får du i regel inte avdrag för material som inte riktar sig till ett speciellt uppdrag. Exempel på något sådant är en dator, vilket du oftast använder till mer än ett uppdrag. 

Mer information kan du hitta under  vanliga frågor och svar.

Hur fungerar det med pension, A-kassa och deklaration när man är egenanställd?

Dostep betalar både din lön och arbetsgivaravgift. Det innebär att pensionsavgiften betalas in till din allmänna pension. Vilken summa som betalas till din allmänna pension beror på din lön.

Din rätt till ersättning i form av A-kassa mellan uppdrag kan variera och beslut fattas efter en individuell bedömning. För att få ett korrekt svar på vad som gäller för dig som börjat fakturera som privatperson och din specifika situation, bör du vända dig till din A-kassa. 

Du som frilansare behöver inte oroa dig över deklarationen, det löser vi och ingår i den låga avgiften som Dostep tar när du fakturerar.

FAQ

Kan jag fakturera en kund belägen i ett annat land?

Ja du kan fakturera kunder utomlands. I vårt fakturaverktyg kan du ange kundens momsregistreringsnummer (VAT) där du också fyller i information om kunden och jobbet. Du anger också momssatsen som läggs på.


Finns det några gränser på vad jag kan fakturera?

Hos Dostep finns det inga gränser på hur mycket eller lite du kan fakturera i ditt frilansande. Vi hanterar alla belopp och betalar ut lön direkt efter din kund betalat fakturan. 

Kan jag begära ett arbetsgivarintyg som frilansare?

Ja du kan begära ett arbetsgivarintyg från Dostep. Maila till info@dostep.se för att får mer information om hur vi går vidare.

Har jag som frilansare rätt till A-kassa?

Du har rätt till A-kassa om du uppfyller om du uppfyller villkoren i lagen om arbetslöshetsförsäkring. Det ligger i fackets avgörande ifall du uppfyller lagen. Vad detta innebär kan du läsa  här.

Vad finns det för fördelar med att jobba inom frilans?

För det första så erbjuder frilans en flexibilitet. Du bestämmer dina timmar, du jobbar och arbetar när du vill, du jobbar och arbetar vart du vill. Lönen och pengarna som betalas ut till dig baseras på hur mycket du fakturerar. Fakturerar du mycket så får du mer lön, fakturerar du mindre så får du mindre. Den lilla avgiften på 5% vi tar täcker all administration och alla försäkringar som ingår. Allt du behöver göra är att fakturera.