Statistik om egenanställning 
och frilans

I dagens flexibla arbetsmarknad är egenanställningsföretag och fakturering som privatperson eller frilansare allt mer populära alternativ. Många individer väljer att utnyttja fördelarna med att fakturera utan att starta eget företag, och det är här Dostep kommer in i bilden. Genom att erbjuda en smidig lösning för fakturering och löneutbetalningar hjälper vi privatpersoner, frilansare och egenanställda att uppnå ekonomisk frihet utan att behöva administrera ett eget företag.

Fakturera utan företag och börja frilansa du också! Genom Dostep kan du komma igång med din statistik och fakturering redan idag

Populära branscher för egenanställda

Egenanställning är inte begränsat till en specifik bransch. Det finns många sektorer där egenanställda blomstrar. Enligt pepins (2022) är några av de populäraste branscherna för egenanställda musik, skådespeleri och teknik. Dessa branscher erbjuder en mängd olika möjligheter för privatpersoner och frilansare att utnyttja fördelarna med egenanställning.

Musiker
0
Skådespelare
0
Ljud- och ljustekniker
0
Journalister
0

Fakturera utan företag

Hur gör man?

Med Dostep som partner inom egenanställning och som faktureringsföretag är det idag enklare än någonsin att komma igång. Hela processen består av 3 steg där det första är att registrera ett konto på hemsidan. Detta gör du enkelt genom att klicka på ”Skapa konto” i menyn. När du gjort detta lägger du också där till uppgifter om vart du vill ha din lön någonstans. Steg 2 är att skapa din faktura. I och med att du skapat ett konto så får du tillgång till fakturaverktyget som visas längst upp i menyn. När du väl är inne i fakturaverktyget följer du bara de enkla anvisningarna som står. Sista steget är att du får din lön. Detta sköter vi på Dostep helt och håller och du behöver inte göra någonting. Vi tar hand om all administration, bokföring, skatter och avgifter så att du kan fokusera på det du är bra på! 

Gigekonomi – Fakturera utan företag

Enligt statistik från Svenska Nomader var det totala antalet som drev fåmansbolag i Sverige ca 880 000 under år 2018. Detta indikerar en betydande tillväxt inom sektorn av frilans vilket också tillväxten av egenanställningen följer (se staplar nedan). Tidningen DI digital skriver 2017 att egenanställning kommer bli nästa heta branch för startups. I USA beräknar man att mer än 50% av befolkningen år 2027 frilansar.

Antal frilansare 2016
0
Antal frilansare 2020
0
Antal frilansare 2027
0

Fördelar med egenanställning

Enkelhet och minskad administrativ börda: Genom att bli egenanställd kan du undvika den omfattande administrativa bördan som kommer med att starta och driva ett eget företag. Dostep hjälper till att hantera fakturering, löneutbetalningar och andra administrativa uppgifter, vilket frigör tid och resurser som du kan fokusera på din kärnverksamhet istället.

Flexibilitet: Som egenanställd har du större flexibilitet och kontroll över ditt arbetsliv. Du kan själv bestämma vilka projekt du vill arbeta med, sätta dina egna priser och styra din tid. Det ger dig möjlighet att skapa en balans mellan arbete och privatliv som passar dina behov och preferenser.

Lägre risk och ekonomisk trygghet: Genom att fakturera som privatperson eller frilansare minimerar du den ekonomiska risken jämfört med att driva ett eget företag. Du behöver inte investera stora summor i företagsinfrastruktur eller ta på dig ansvar för långsiktiga åtaganden. Dostep hjälper till att säkerställa att dina fakturor betalas och att du får en stabil inkomst, vilket ger ekonomisk trygghet.

Åtkomst till fler uppdrag och kunder: Genom att vara egenanställd kan du enkelt samarbeta med olika arbetsgivare och kunder. Du är inte bunden till ett enda företag eller arbetsplats, vilket ger dig möjlighet att arbeta med olika branscher och projekt. Detta öppnar upp för fler möjligheter att bygga ditt nätverk, utveckla din kompetens och öka din erfarenhet.

Profilering och personlig varumärkesbyggande: Som egenanställd får du möjlighet att bygga ditt eget personliga varumärke och profilera dig på marknaden. Du kan skapa dig en egen unik identitet och positionera dig som expert inom ditt område. Detta kan leda till ökad synlighet, fler uppdrag och långsiktiga affärsrelationer.

Är du redo att börja fakturera? 

Kom igång på 2 minuter genom att registrera ett konto.